English

Konsekvensutredning marint vern i Sognefjorden

Fjærland i Sognefjorden (Foto: Bård Huseby/Fjærland Fjordhotell)

Konsekvensutredning marint vern i Sognefjorden

Fjærland i Sognefjorden (Foto: Bård Huseby/Fjærland Fjordhotell)

2. juli 2025 pressemelding

Bakgrunn

Statsforvalteren i Vestland meldte i desember 2022 om oppstart av prosess for marint vern av Sognefjorden på oppdrag fra Miljødirektoratet mottatt i mars 2022. Sognefjorden var ett av 12 foreslåtte områder for marint vern innenfor kategori 4 - Fjorder - på Rådgivende utvalgs A-liste fra 2004. Det foreslåtte verneformålet er å verne verdens dypeste fjord, med sin særegne geologi og biologiske mangfold som følger av den store variasjonen i det undersjøiske landskapet. Det er spesielt det unike dypvanns samfunnet som forekommer på uvanlig grunt vann i enkelte fjordarmer som er trukket frem.

Det foreslåtte kandidatområdet for marint vern er oppgitt til 999 km2 i utredningsprogrammet og er noe utvidet sammenliknet med forslaget fra Rådgivende utvalg. Utvidelsen skyldes antagelsen om at det også finnes store naturverdier ved terskelen, samt i to områder som har egenskaper som innsjø og sjø, Øystrebøvatnet og Lifjorden. Utredningen har vurdert 4 ulike vernegrenser.

Utredningens delområder

Alternativ 1 dekker området innenfor terskelen i Sognefjorden og inkluderer ikke Øystrebøvatnet eller Lifjorden. Dette var forslaget fra Rådgivende utvalg i 2003. Alternativ 2 er området fra alternativ 1 + terskelområdet og en del sjøareal vest for terskelen (+ ca. 10 km2). I tillegg er Øystrebøvatnet (ca. 2,2 km2) og Lifjorden (ca. 7,9 km2) inkludert. Alternativ 3 og 4 er varianter av alternativ 2, hvor henholdsvis Øystrebøvatnet og Lifjorden er tatt ut.

Konsekvensutredningen er en viktig del av forberedelsen før marint vern kan iverksettes for Sognefjorden, og identifiserer og belyser faktorer der marint vern kan påvirke og medføre konsekvenser for miljø og samfunn.

Utredningen er utarbeidet i samsvar med utredningsprogrammet for Sognefjorden kandidatområde for marint vern, fastsatt av Miljødirektoratet den 30.november 2023. Den metodiske tilnærmingen er basert på Miljødirektoratet sin håndbok for konsekvens-utredning av klima og miljø (M-1941) og metodeelement fra Statens Vegvesen sin håndbok V-712 Konsekvensanalyser.

Kandidatområdet er delt inn i 27 delområder som hovedsakelig følger grensene til de 31 vannforekomstene i kandidatområdet (Figur 1). Noen vannforekomster i sidefjordene er slått sammen og vannforekomsten Sognefjorden som dekker hele hovedfjorden er delt inn i indre og ytre Sognefjorden. Grensen mellom indre og ytre Sognefjorden delområde følger grensen til nasjonal laksefjord.

De fleste utredningstema er verdisatt basert på gjeldende kunnskapsgrunnlag, hvoretter påvirkning og konsekvens av marint vern er vurdert. Avslutningsvis er det gjort en samlet vurdering for marint vern målt opp mot null-alternativet (ikke vern).

Kart: Utredningens inndeling i delområder (Chris Emblow/Akvaplan-niva)

Utredningens konklusjon

Den samlede konsekvensen for alle utredningstema er vurdert som positiv og alternativ 2 for avgrensning av delområdet har høyest rangering i flest tilfeller. Utredningen anbefaler likevel at Øystrebøvatnet (alternativ 3) holdes utenfor marint verneområde fordi det ikke er dokumentert store verneverdier og området klassifiseres som poll mer enn fjord.

Utredningen anbefaler også at vernegrensene trekkes ut i god avstand fra alle havner, eksisterende akvakulturanlegg, samt tettsteder og industri av samfunnsmessige hensyn. Utredningens anbefalinger er oppsummert i sluttrapporten, kapittel 8

Utredningen dekker 11 hovedtema; Naturmiljø (T1), Kulturminner og kulturmiljø (T2), Rekreasjon og friluftsliv (T3), Landskapsbilde og verdensarv (T4), Naturressurser (Fiskeri, mineralutvinning, vannkraft) (T5), Akvakultur (T6), Energi-linjer og kabler (T7), Marin trafikk og cruise (T8), Masser i sjø (T9). I tillegg er andre samfunnsinteresser samlet i seks undertema (T10.1-T10.6).

Tabell: Samlet konsekvens (positiv, noe negativ, middels negativ, stor negativ, ubetydelig) per utredningstema med prioritert vernealternativ (1: uten Øystrebøvatnet, Lifjorden og terskelområdet, 2: Inkluderer Øystrebøvatnet, Lifjorden og terskelområdet, 3: uten Øystrebøvatnet, med Lifjorden og terskelområdet, 4: uten Lifjorden, med Øystrebøvatnet og terskelområdet).

Sak om utredningen hos Statsforvaltaren i Vestland: Konsekvensutgreiinga for marint vern Sognefjorden er på plass | Statsforvaltaren i Vestland

Det er utarbeidet 6 ulike faktaark som beskriver de ulike deltemaene i utredningen.

Faktaarkene kan lastes ned her:

https://www.mynewsdesk.com/no/akvaplan-niva/documents/faktaark-ku-marint-vern-sognefjorden-akvakultur-449808

https://www.mynewsdesk.com/no/akvaplan-niva/documents/faktaark-ku-marint-vern-sognefjorden-vannkraft-og-energi-449807

https://www.mynewsdesk.com/no/akvaplan-niva/documents/faktaark-ku-marint-vern-sognefjorden-tettsteder-og-industri-449806

https://www.mynewsdesk.com/no/akvaplan-niva/documents/faktaark-ku-marint-vern-sognefjorden-masser-i-sjoe-449805

https://www.mynewsdesk.com/no/akvaplan-niva/documents/faktaark-ku-marint-vern-sognefjorden-marin-samferdsel-og-industri-449804

https://www.mynewsdesk.com/no/akvaplan-niva/documents/faktaark-ku-marint-vern-sognefjorden-fiskeri-449802

Rapport KU marint vern Sognefjorden