6 April 2017 news
Oppdrettsnæringen på Island kan ikke konkurrere med produsenter i land som Norge og Chile hvor det er snakk om store volum og følgelig lave produksjonskostnader. Islandske lakseoppdrettere retter seg derfor inn mot nisjemarkeder i USA hvor det er høyere krav til miljømessig bærekraft og dyrevelferd.
Lakselus er en utfordring for lakseoppdrettere over store deler av verden. Pr i dag er ikke dette et stort problem på Island, men det anses som sannsynlig at man også her vil komme til å møte på dette over tid.
Store deler av laksenæringen globalt anvender kjemiske medikamenter for å løse luseproblematikken. Lakseprodusenter som retter seg mot markeder med strenge sertifiserings-regimer må imidlertid se etter andre metoder. Nå har Akvaplan-niva sin avdeling i Reykjavik, ved Albert Imsland, Ollý Jónsdóttir og Snorri Gunnarsson, tatt utgangspunkt i erfaringer fra Norge for å utvikle en protokoll for optimal bruk av rognkjeks som er skreddersydd våre naboer i vest.