Advancing food systems through sustainable seaweed aquaculture for climate resilience and health benefits
Sea4Health har som mål å undersøke hvordan tarekultivering kan bidra til et mer bærekraftig matsystem i Norge.
Dyrking av tare krever ikke landjord, ferskvann eller gjødsling. Tare vokser hurtig, samtidig som den absorberer CO2 og næringssalter fra havet. Til tross for disse fordelene så utgjør kultivering av tare <0.1% av Norges akvakultur produksjon og er dermed et stort uutnyttet potensial.
Et primært mål er å forstå hvordan tarekultivering påvirker det marine miljøet. Forskerne vil benytte ny teknologi for analyse av miljø DNA for overvåkning av biodiversitet i områder rundt oppdrettslokaliteter. Ved å analysere DNA fra vannet kan man få innsikt i hvordan tarekultivering påvirker det marine økosystemet. Sea4Health vil benytte hydrodynamiske og biogeokjemiske modeller for å undersøke hvordan tarekultivering påvirker næringssyklus og karbonbinding. I tillegg til de miljømessige fordelene ved kultivering, er tare rik på vitaminer og mineraler som er essensielle for folkehelsen. Tare også akkumulere potensielle giftige elementer (PTE), som for eksempel tungmetaller, som gjør det nødvendig å kartlegge matsikkerhet ved konsum.
Sea4Health vil implementere innovative prosesseringsmetoder for å forbedre næringsverdien i taren og samtidig sørge for at PTE nivåene forblir innenfor trygge grenser. For å fremheve bruk av tare i det norske matsystemet kreves det offentlig bevissthet, interesse fra forbrukere og støtte fra markedet.
Sea4Health vil utvikle bedrift-bedrift markedsstrategier for å øke tilgjengeligheten av tareprodukter i det norske markedet. Sea4Health vil samarbeide tett med ulike interessegrupper for å sikre løsninger som er praktiske og aksepterte. Gjennom tverrfaglig samarbeid hvor man engasjerer et bredt spekter av interessenter har Sea4Health som mål å utvikle tare til å bli en viktig del av et bærekraftig matsystem i Norge. Matsystemet skal fremme folkehelsen og ivareta den marine biodiversiteten i tillegg til å være motstandsdyktig mot klimaendringer.